OBEZİTE BİRİMİ
14 Şubat 2018

OBEZİTE, DİYABET VE METABOLİK HASTALIKLAR BİRİMİ

Birimimizde 1 adet diyetisyen görev almaktadır.

Obezite, sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesidir. Bakanlığımızca yapılan “Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması-2010” ön çalışma raporuna göre Türkiye’de obezite sıklığı; Erkeklerde %20,5 Kadınlarda ise % 41,0 Toplamda % 30,3 olarak bulunmuştur. Obezite; vücut sistemleri (endokrin sistem, kardiyovasküler sistem, solunum sistemi, gastrointestinal sistem, deri, genitoüriner sistem, kas iskelet sistemi) ve psikososyal durum üzerinde yarattığı olumsuz etkilerden dolayı tedavi edilmesi gereken bir sağlık problemidir.

Obezite, Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Birimi olarak görevimiz; Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı ve Türkiye Diyabet Önleme ve Kontrol Programı’nın il düzeyinde yürütülmesini sağlamak, Fiziksel Aktivitenin önemini vurgulamak amacıyla yürüyüş ve bisiklet turları düzenlemek, Kurumumuz tarafından gönderilen bisikletlerin dağıtımını en uygun şekilde gerçekleştirmek, Sağlıklı Yaşam Aracı ile çeşitli halk sağlığı konularında aktiviteler düzenlemek, Beslenme Dostu Okul çalışmalarını yürütmek, Toplum Sağlığı Merkezleri Sağlıklı Beslenme ve Obezite Danışma  Hizmetleri Birimleri koordinasyonunu sağlamak, Okul Sütü ve Kuru Üzüm çalışmalarında diğer kurumlarla işbirliği yapmak, kurumlarla Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Yaşam Kurulunu düzenlemek, İlimizde Diyabet Hastalığı ile ilgili çeşitli aktiviteler düzenlemek.


Obezite, Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Biriminin Görevleri

1) Yıllık plan ve programlarını hazırlamak, uygulamak, uygulatmak ve denetlemek.
2) Hizmetlerin gerçekleşmesi için lüzumlu insangücü planlamasını ilgili şube müdürlükleri ile işbirliği içerisinde yapmak, gereken tedbirleri almak.
3) Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programının İl düzeyinde yürütülmesini sağlamak.
4) Türkiye Diyabet Önleme ve Kontrol Programının İl düzeyinde yürütülmesini sağlamak.
5) Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programının İl düzeyinde yürütülmesini sağlamak.
6) Sağlıklı beslenme ve hareketli hayat konularında vatandaşın bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesine yönelik çalışmalar yapmak.
7) Kurumca hazırlanan diğer programların İl düzeyinde yürütülmesini sağlamak.
8) Yürütülen programların yerel düzeyde izleme çalışmalarını yapmak, sonuçlar doğrultusunda programın geliştirilmesine yönelik faaliyetler planlamak.
9) Müdürün verdiği diğer görevleri yapmak.